Tervetuloa Kuvakieppiin!

Taiteilijan puheenvuoro

Kuvan tekeminen on aina kulkenut mukana. Tallessa on kahdeksanvuotiaana piirtämäni teos ”Lapset ui!”. Lapsena vietin pitkiä aikoja kesämökillä. Sinne mentiin taksilla ja sieltä ei tultu pois vaikka satoi tai ukkosti. Muut perheenjäsenet viettivät aikaa pääasiallisesti lukien. Itse rakentelin puusta ja luonnonmateriaaleista, piirsin, maalasin, tein kynttiläkuvia. Rakastin uimista ja samoilin luonnossa ja soutelin iltamyöhällä järvellä. Siitä ympäristöstä imin tunnelmia ja visioita, jotka ovat lähtemättömästi piirtyneet minuun ja vaikuttavat yhä siihen mitä pidän kauniina ja miten katselen ympärilleni.

Kesämökkimme oli japanilaiseen arkkitehtuuriin perehtyneen arkkitehti Tapio Periäisen piirtämä rinteeseen, kolmeen portailla erottuvaan osaan jakautuva huvila. Lattiat puoleen seinään tummaa laudoitusta ja paneelia, seinän yläosa valkoista pinkopahvia ja katto vaalea tummine ruoteineen!

Koulurakennus Iittalassa, jonka pihapiirissä kasvoin oli myös tämän arkkitehdin suunnittelema. Siellä oli useita osia joissa ikkunoista tuleva valo muodosti mielenkiintoisia varjoja sisätiloihin. Nämä kuvat piirtyivät mieleeni ja vaikuttavat edelleen siihen miten näen ja millaisia kuvia tai aiheita valitsen taidegrafiikan teoksiini.

Ikonimaalaus on oma erityinen osa-alue taiteen tekemistä. Siinä käytän ikonimalleja, jotka on vuosisatojen ajan perinteisesti olleet ikonien aiheita. Kunnioitan ortodoksista perinnettä ja noudatan ikoneille luotuja ”säädöksiä” ja kuvaustapoja. En ole itse ortodoksi, joten jossain kohtaa voin toimia liberaalimmin kuin joku toinen mutta se on tahatonta. Pyrin noudattamaan oikeaa kuvaustapaa mahdollisuuksieni mukaan. Ikonimaalaus on erilainen tapa tehdä taidetta. Siinä tekijä ei ole erityisasemassa vaan teos ja sen sisältö.

Kuvakiepin nimissä teen jonkin verran myös graafista suunnittelu. Käytössäni on Indesign- taitto-ohjelma. Teen pieniä taittoja tilauksesta.